18.08.2009

Çığlık!






"Sokaktaki kör kedi..." sözü geçmişti Okan' ın yaptığı yorumda ve doğal olarak aklıma Odin geldi. (Kendisi de Odin' in tıpkısının aynısını fotoğraflamış Basmane'de.(yeri yanlış hatırlıyor olabilirim) Onun da bir gözü yok.

"Konuşan kedi" diyor görenler Odin' e. Hiç susmuyor çünkü. Mırıl mırıl anlatıp duruyor sürekli bir şeyler :)
Veteriner "1-1.5 aylık anca var" demişti ilk gördüğünde. Hesaba göre bu ayın sonunda 1 yaşında olacak zibidi. Merak ettiği nesnelere ve musluktan akan suyla oynarken, suya yan yan bakışına bayılıyorum. Son derece sağlıklı, mutlu, biraz şımarık bir kedi oldu ancak yaşadığı travmadan olsa gerek bir türlü kurtulamadığı bir ürkeklik var üstünde. Tırsak yani. Onun gözünü çiviyle çıkartan çocuk ise hâlâ ortalıkta, belki de yeni kurbanlar arayarak cesur cesur(!) dolaşıyordur.

Modeli kedi olan pek çok fotoğrafı, fotoğraf paylaşım sitelerine puana kapalı yüklemişken, Odin' in ilk fotoğrafını puana açık yükledim. Çünkü o fotoğraf hem modelin ve hem de fotoğrafçının çığlığıydı!

"Türkiye'de işkence gören ile işkenceci arasındaki fark, Birinci Şube'de tutukluyu polis memurundan ayıran, kötü kontrplak kadar incedir. Mazlumla zalim her zaman yer değiştirebilirler. "Çünkü bu ülkenin insanı "mezalim"e tepki göstermeyecek kadar zalim olabilir"
Alev Alatlı

"Çocuklar gözümüzün önünde çiviyle oydular gözünü. Anası yok. Besliyoruz burda işte" demişti kahvehanenin önünde oturan kasketli, yaşlı adam.


8 yorum:

  1. fotografçı değilim.fotoğraf izlemeyi anlam çıkartmayı severim.üç fotografı sırayla izleyince bir hikayenin giriş,gelişme,sonuç bölümleri kolaylıkla okunuyor.çekenin ve çekilenin çığlığı hala kulaklarımda.Saaygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Daha dünyaya "merhaba" dediğimiz anda yiyoruz ilk tokatı. "Eti senin, kemiği benim" denilerek öğretmene teslim ediliyoruz. Askerlik olayı malum...Patron müdürüne sövüyor, müdür memuruna, memur evde eşine, eşinin de gücü çocuğuna yetiyor.

    Çocuk!

    Diğer çocuklara gücü yetmiyorsa, tek suçları insanla yaşamayı seçmiş olan, güvenip sokulan sokak hayvanlarına zarar veriyor.

    Kuyruk kesmek, göz çıkartmak hatta öldürmek...

    Yapılan bir araştırmada seri katillerin tamamına yakının çocukluklarında sokak hayvanlarına zarar verdikleri, öldürdükleri kanıtlanmış!

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ümran ,

    Ben pek edebiyattan anlamam bilirsin.İçimden gelenleri,duygularımı paylaşırım sadece o da dilim döndüğünce.

    Zamanında "insanları tanıdıkça hayvanları daha çok seviyorum" ya da benzer bir yazın vardı...

    Bu fotograflar onun ifadesi .

    "Çığlık !" başlığı altında açtığın konuda paylaştığın fotograflar içinde ençok ikinci sıradaki -şu boynunda ameliyat sonrası takılan nesne ile - olanı sevdim . Neden mi ? Sanki uydu vericisi gibi geldi , çığlığını haykırıyor dünyaya...

    Sevgilerimle

    Mehmet

    YanıtlaSil
  4. "Çığlık !" başlığı altında açtığın konuda paylaştığın fotograflar içinde ençok ikinci sıradaki -şu boynunda ameliyat sonrası takılan nesne ile - olanı sevdim . Neden mi ? Sanki uydu vericisi gibi geldi , çığlığını haykırıyor dünyaya...

    Sen edebiyattan anlama sakın Mehmet'cim :)

    Ne güzel bir tespit, sağolasın.

    Hoşgeldin.

    YanıtlaSil
  5. http://yfrog.com/66modinj

    Ümran Odin'in öyküsü hepimizi oldukça etkiledi. Senin gönül zenginliğinde. dışarıda hala bu tip davranışlara maruz kalıyor havyanlar, insanlar...

    Yazında bahsettiğin, benim çektiğim kedi yavrusu fotoğrafını ekleyeyim dedim...

    YanıtlaSil
  6. Odin'le Modin.

    İkisi de sarman, ikisinin de birer gözü yok ve nerdeyse aynı yaştalar. Ne ilginç bir rastlantı Okan.

    YanıtlaSil
  7. Odin ne kadar ünlü bir kedicik olduğunun farkında olsa :)Ben hep thom yorke' benzetiyorum onu :)
    Yaşadığı acımasızlık inanılmaz ..Bu çocuklar neler yaşıyor, nelere şahit oluyor da böylesi acımasız olabiliyorlar..
    Odinin fotoğraflarında seni ve yüreğini görebiliyorum .. Sanırım objektiften geçen fotonlar ve gözünden aynaya yansıyanlar sensörde karşmış : )

    YanıtlaSil
  8. Sanırım farkında sevgili Berna. Beter yaramaz çünkü:) "N'aaptın Odin" deyince de hemen kanepenin altına saklanıveriyor. Ama ne saklanma. Göresn gülmekten ölürsün. Yarı beline kadar saklanıyor, poposu ve kuyruğu dışarda:)))

    Sağolasın içten paylaşımın için.

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.