13.01.2011

ANA MENDIETA

1948’ de Küba’ da doğan Mendieta ailesiyle birlikte ABD’ ye göç etti. 
 Kampüste bir kız öğrencinin tecavüz edildikten sonra öldürülmesi pek tepki getirmeyince olaya dikkat çekmek amacıyla ilk ciddi performansını öğrenci olduğu Iowa Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Belli gün ve saatte üniversitedekileri yurt odasına çağırdı. Sanatçının odasına gidenler kendisini tecavüz ve cinayet mağdurunun bulunduğu gibi elleri bağlı ve kanlar içinde buldular.

Yaşamı boyunca kendi vücudunu sanatının malzemesi olarak kullandı. Fotoğraf anlamında yaptığı en çarpıcı çalışma ise “Siluet” adlı dizidir. Ruhani ve fiziksel olarak doğa ile ilişkisini konu edindiği bu seri çalışmada amacı doğa ile her anlamda bütünleşmekti. Kumun, çamurun, gökyüzünün,  bitkilerin, suyun vs. içine kendi vücudunun izlerini bıraktı ve bunları fotoğrafladı. Doğaya bıraktığı vücudunun konturları geçici ve imzasızdı.

8 Eylül 1985’ de New York’ ta, evin penceresinden düşerek öldü. Ana’ yı, kocası minimalist heykeltıraş Carl Andre’ nin öldürdüğü yönünde tanıklık edenler oldu ancak Andre bir süre gözaltında kalıp, yargılandıktan sonra delil yetersizliğinden beraat etti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.